Svalbardtur mars 2025

Den årlige turen til Svalbard med andreklassestudentene på Bygg-studiet ble gjennomført i begynnelsen av mars. I år deltok 20 studenter og 3 lærere fra Fagskolen i Agder på det de omtaler som en uforglemmelig tur.

Studieturen, som har blitt en årlig tradisjon, bød på mange lærerike og spennende opplevelser. 

Mandag 3. mars startet reisen med fly fra Kjevik til Svalbard, hvor studentene ble ønsket velkommen med hamburgere ved ankomst. 

Tirsdag besøkte gruppen Store Norske, en bedrift med lang historie innen kulldrift. Svalbard er i en omstillingsfase med mål om å bli et nullutslippssamfunn, og Store Norske delte utfordringene de står overfor, spesielt med klimaendringer og permafrost som skaper problemer for bygningsmassen. En av studentgruppene presenterte sitt hovedprosjekt for Store Norske, og vi er stolte av samarbeidet mellom bedriften og fagskolen. 

Etter besøket fikk gruppen en guidet tur ned i gruve 3, en nedlagt gruve som viser industrihistorien på Svalbard. Studentene fikk prøve å grave i en av gruvegangene, og fikk et innblikk i de tøffe arbeidsforholdene. 

På kvelden spanderte Glava middag på hele gjengen. 

Onsdag startet med et besøk hos UNIS, Universitetet på Svalbard, hvor forskningen på klimaendringer og løsninger ble presentert. Deretter besøkte gruppen Lokalstyret, som forvalter og drifter Longyearbyen. De delte utfordringene med utvikling av byen, spesielt med rasfare og bygging på fjell. 

Prosjektgruppen besøkte også Folkehøyskolen på en befaring før ettermiddagens omvisning på Svalbard museum. Her fikk studentene innføring i fangsthistorie og så hvordan fangstmennene levde. 

På kvelden holdt Glava et innholdsrikt og artig foredrag for gruppen. 

Torsdag var det klart for skutertur. Planen var å dra til østkysten, men tung tåke og snøvær gjorde at gruppen valgte en annen rute til fangsthytten Fredheim ved Tempelfjorden. Der fikk de høre om en isbjørn som hadde passert en time tidligere, og så de store fotsporene i snøen. En fantastisk opplevelse! 

Gruppen stoppet også ved en isbre, hvor de kunne gå inn og se hvordan vannet hadde laget ganger og hulrom. 

Fredag var det hjemreise, og en utslitt, men fornøyd gjeng vendte nesen hjemover. 

Les mer og søk her