Jf. § 16 i lov om høyere yrkesfaglig utdanning.
§ 2-1.Kvalifisering for opptak
Jf. § 7 i forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning.
(1) Opptak til fagskoleutdanning krever enten relevant fag- eller svennebrev, treårig yrkesfaglig opplæring eller generell studiekompetanse, jf. Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring nivå 4, eller tilsvarende realkompetanse.
(2) Fagskolens styre kan stille spesielle opptakskrav som er relevante for fagskoleutdanningen. Med spesielle opptakskrav menes krav om bestemte fag, fagbrev, svennebrev, karakterer, poeng, opptaksprøver, arbeidserfaringer, autorisasjoner, sertifiseringer eller andre yrkesgodkjenninger. Slike spesielle opptakskrav skal framgå av studieplan for det aktuelle studiet.
(3) Fagskolens styre kan i tillegg stille opptakskrav om fullført og bestått fagskoleutdanning til fagskoleutdanninger. Annen fagskoleutdanning kan kun settes som opptakskrav i tilfeller der de enkelte fagskoleutdanningene er selvstendige enheter som bygger på hverandre, og det totale løpet for utdanningene som bygger på hverandre ikke overskrider to år. I særlige tilfeller kan det totale utdanningsløpet være opptil tre år, jf. fagskoleforskriften.
§ 2-2.Generelt om opptak
(1) Søknadsfrist for ordinære studier ved Fagskolen i Agder er 15. april. Retningslinjer for å søke er å finne på skolens hjemmeside.
(2) Etter ordinær søknadsfrist vil søkeportalen, Samordna opptak, bli åpnet dersom det er ledige studieplasser. Det foretas fortløpende inntak for søkere som tilfredsstiller opptakskriteriene.
(3) Søknader til lokalt utlyste studier sendes Fagskolen i Agder sammen med dokumentasjonen. Skolen vurderer søkerens kompetanse. Søknadsfrist oppgis i utlysningen av aktuelt studium.
§ 2-3.Opptakskrav
Jf. § 10–§ 12 i forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning.
(1) Opptakskrav til Fagskolen i Agder er enten:
a. Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev, svennebrev eller vitnemål fra relevant yrkesutdanning. Informasjon om hvilke fagbrev eller svennebrev og spesielle bestemmelser som gir rett til opptak er beskrevet i studieplanene.
b. Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret, har krav på å få vurdert om de er kvalifisert for en bestemt studie på grunnlag av realkompetanse.
(2) Opptak på visse vilkår ved sen fag- eller svenneprøve (betinget opptak)
a. Søkere som ikke har dokumentert fullført og bestått fag- eller svenneprøve innen fristen for å sende inn dokumentasjon, og som derfor ikke er kvalifisert for opptak, kan få opptak til fagskoleutdanning dersom de kan dokumentere at de skal gjennomføre fag- eller svenneprøven i løpet av første semesteret.
b. Søkere som har fått opptak uten bestått fag- eller svenneprøve, kan ikke reservere studieplassen jf. fagskoleforskriften.
c. Studenter med opptak på visse vilkår som ikke oppfyller opptakskravene i løpet av første semester etter opptak, mister studieplassen og studieretten.
d. Studenter som går opp til eksamen i en utdanning de har fått opptak til på visse vilkår, får ikke denne eksamenen godkjent som bestått uten at opptakskravet er oppfylt.
e. Ved betinget opptak, skal det så langt det er mulig og rimelig, legges til rette for at studenten både kan gå opp til fag- eller svenneprøven i videregående opplæring og gjennomføre utdanningen det er gitt betinget opptak til.
§ 2-4.Reservasjon av studieplass
Jf. § 13 i forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning.
(1) Søkere som er tatt opp som student ved Fagskolen i Agder, kan etter søknad få inntil to års utsettelse av studiestart ved sykdom, svangerskap/ barsel, verneplikt eller andre tungtveiende grunner.
(2) Søknad med dokumentasjon sendes Fagskolen i Agder innen tre uker fra tilbudet om studieplass ble mottatt.
§ 2-5.Spesielle opptakskrav
(1) Ved utdanninger der studentene kan komme i kontakt med mindreårige eller andre sårbare grupper, er det krav om at det legges frem politiattest, jf. § 7-1 i denne forskrift.
(2) Det kreves dokumentert gjennomført grunnleggende sikkerhetskurs for sjøfolk jf. STCW regel VI/1 avsnitt A-VI/1 for de maritime utdanningene:
- Dekksoffiser
- Maskinoffiser.
§ 2-6.Utfyllende regler om språkkrav for søkere med utenlandsk utdanning
Jf. § 9 i forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning.
(1) Søkere med bestått og fullført videregående opplæring fra de andre nordiske landene er kvalifiserte for opptak uten tilleggskrav i norsk.
(2) Søkere med fullført og bestått treårig videregående opplæring fra land utenfor Norden, må dokumentere kunnskaper i norsk. Kunnskaper i norsk dokumenteres med én av følgende prøver:
a. Bestått norsk med 393 timer fra videregående opplæring
b. Bestått eksamen fra trinn 3 i norsk for utenlandske studenter ved universitetene
c. Bestått eksamen fra 1-årig studium i norsk språk og samfunnskunnskap for utenlandske studenter
d. Skriftlig test i norsk, høyere nivå («Bergenstesten»), med minimum 450 poeng eller «bestått» etter ny vurderingsordning f.o.m. høsten 2009
e. Avsluttende prøve i norsk (norskprøven) med ferdigheter på minimum nivå B2 i alle delferdigheter, jf. lov 6. november 2020 nr. 127 om integrering gjennom opplæring, utdanning og arbeid.
(3) Kravene til norskkunnskaper gjelder ikke for søkere som skal tas opp til fremmedspråklige utdanningsprogram og studenter som deltar i internasjonale utvekslingsprogram.
(4) Søkere til maritim og teknisk utdanning må dokumentere kunnskaper i engelsk på minimum nivå B2 i Europarådets referanserammeverk for språk.
§ 2-7.Poengberegningen og rangering
Jf. § 14–§ 17 i forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning.
(1) Opptak til Fagskolen i Agder skjer på grunnlag av kvalifisering og rangering. Rangering skjer ved utregning av poeng.
(2) Grunnlaget for rangering er karakterene fra den dokumentasjonen som kvalifiserer søkeren for en fagskoleutdanning og annen dokumentasjon som gir tilleggspoeng.
(3) Søkere med høy poengsum skal rangeres foran søkere med lav poengsum. Søkere med lik poengsum skal rangeres etter alder. Eldre søkere går foran yngre søkere.
(4) Hvis det er ledige studieplasser etter at det ordinære opptaket i Samordna opptak er gjennomført, kan Fagskolen i Agder tilby disse studieplassene til kvalifiserte søkere. Søknader om opptak til ledige studieplasser behandles i den rekkefølgen de mottas, uavhengig av rangeringsbestemmelsene.
(5) Hvis det er venteliste etter at det ordinære opptaket i Samordna opptak er gjennomført, men Fagskolen i Agder får ledige studieplasser etter studiestart, skal fagskolen tilby ledige studieplasser til søkerne som står på venteliste. Ti dager etter studiestart kan Fagskolen i Agder tilby resterende studieplasser til kvalifiserte søkere uten hensyn til rangeringsbestemmelsene.
(6) Poengberegning ved rangering av søkere:
a. Læretid og yrkespraksis som inngår i grunnlaget for å gå opp til fag- eller svenneprøve som praksiskandidat, gir ikke poeng.
§ 2-8.Rangering av søkere som ikke kan poengberegnes
(1) Kvalifiserte søkere som ikke kan poengberegnes, rangeres av fagskolen ved individuell vurdering. For å få tilbud om opptak kreves det likeverdige ferdigheter og kunnskaper med søkere som får tilbud om opptak etter rangering på grunnlag av poengberegning.
(2) I vurderingen skal fagskolen legge vekt på søkerens reelle kvalifikasjoner for studiet, herunder søkerens kunnskaper i norsk.
§ 2-9.Karakterforbedringer fra videregående opplæring
Jf. § 16 i forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning.
Ved beregning av karakterpoeng skal karakterforbedringer fra videregående opplæring erstatte tidligere karakter(er) i samme fag.
§ 2-10.Realkompetansevurdering
Jf. § 16 i lov om høyere yrkesfaglig utdanning og § 7 i forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning.
(1) Søkere som ikke fyller kravene til generelt opptaksgrunnlag, kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse.
(2) Den faglige ledelsen ved Fagskolen i Agder har ansvar for å gjennomføre realkompetansevurdering. Kompetansen til søkeren blir vurdert opp mot læreplanmål i videregående opplæring innen relevante programområder. Informasjon om hva som er relevant yrkesutdanning er nedfelt i studieplanene. Opptak gjort på bakgrunn av realkompetanse vil bare gjelde for den utdanningen det er realkompetansevurdert til.
(3) Søkere må ha fylt 23 år i søkeåret og dokumentere kompetanse som svarer til nivå 4 i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk (NKR) i fag relevant for utdanningen.
(4) Det er rektor som fatter vedtak om opptak på bakgrunn av realkompetanse etter innstilling fra studieleder.
(5) Bestemmelser om annullering av realkompetansevurdering er gitt i kapittel 9 i denne forskrift.
(6) Bestemmelser om klage på vedtak om realkompetansevurdering er gitt i kapittel 10 i denne forskrift.
(7) Realkompetansevurdering kan ikke foretas for opptak til fagskoleutdanninger der fagskolen har stilt som et opptakskrav at studenten har yrkesgodkjenning, autorisasjon eller sertifisering etter annen lovgivning.
§ 2-11.Ansvar for opptak
Rektor er ansvarlig for opptak og skal på vegne av styret sørge for at opptaket til fagskoleutdanningen blir gjennomført korrekt. Rektor fatter endelig vedtak om opptak.
§ 2-12.Klage på vedtak om opptak
Opptak til fagskolen er et enkeltvedtak etter bestemmelsene i forvaltningsloven og kan påklages etter denne loven. Det er fagskolen som fatter vedtak om opptak. En eventuell klage skal behandles av den lokale klagenemnden. Klage sendes Fagskolen i Agder. Nærmere bestemmelser om klage på vedtak om opptak er gitt i kapittel 10 i denne forskrift.
§ 2-13.Godskriving og fritak
Jf. § 8 i lov om høyere yrkesfaglig utdanning og § 37 i forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning.
(1) Studenter som kan dokumentere å ha likeverdig eller tilsvarende emne med samme omfang ved samme eller annen institusjon, kan søke om godskriving for deler av tidligere utdanning. Det blir ikke gitt dobbel uttelling for det samme faginnholdet. Emner som søkes godskriving må omfatte samme antall studiepoeng og oppfylle de faglige kravene i emnet eller emnene det søkes for.
(2) En student kan søke fritak for et eller flere emner på grunnlag av annen dokumentert relevant utdanning og kompetanse, eller dokumentert realkompetanse. Fritak skal bygge på en faglig vurdering av den helhetlige kompetansen til søkeren som samlet kan gi grunnlag for fritak for deler av fagskoleutdanningen. Fritak på bakgrunn av realkompetanse må baseres på en faglig vurdering av søkerens bakgrunn fra arbeidsliv, frivillig sektor, utdanning og/eller annet, dvs. formell, ikke-formell og uformell kompetanse.
(3) Utgangspunktet for vurderinger om godskriving og fritak skal være læringsutbyttebeskrivelsene for den aktuelle utdanningen eller det aktuelle emnet, og studiepoeng eller andre vurderinger av omfang, nivå og arbeidsbelastning for de emner eller den kompetanse det søkes om godskriving eller fritak for.
(4) For maritim utdanning: Det kan etter søknad gis godskriving og fritak i emner som inngår i opplæringstilbudet, dersom vedkommende tidligere har bestått sluttvurdering etter plan for skipsoffiserutdanningen i fagskolen, eller dersom vedkommende har gyldig sertifikat som skipsoffiser klasse 4 eller høyere. Det kan ikke gis fritak for emner underlagt forskrift om kvalifikasjoner og sertifikater for sjøfolk der eksaminasjonen er eldre enn 5 år når studenten ville vært ferdig med sin fagskoleutdanning, jf. forskrift om kvalifikasjoner og sertifikater for sjøfolk.
(5) Fritak skal bygge på en faglig vurdering fra fagskolen. Fritak på bakgrunn av realkompetanse må baseres på en faglig vurdering av om søkerens bakgrunn.
(6) Søknad om godskriving og fritak må leveres skriftlig til fagskolen innen en måned etter oppstart av emnet og inneholde følgende dokumentasjon:
a. Vitnemål/karakterutskrift/realkompetansevurdering
b. Oversikt over hvilke temaer som inngår i emnet
c. Oversikt over læringsutbyttebeskrivelsen av emnet eller studieplan
d. Eventuelt annen relevant dokumentasjon.
(7) Dersom en student får godkjent søknad om fritak av et emne, skal dette framkomme på vitnemålet med referanse til bestått emne ved samme eller annen institusjon. Vitnemålet er bare gyldig sammen med dokumentasjonen som det blir referert til.
(8) Vedtak om godskriving og fritak er et enkeltvedtak jf. forvaltningsloven og kan påklages etter denne loven. Klagen sendes Fagskolen i Agder.
(9) Bestemmelser om annullering av vedtak om godskriving og fritak er gitt i kapittel 9 i denne forskrift.
(10) Bestemmelser om klage på vedtak om godskriving og fritak er gitt i kapittel 10 i denne forskriften.
§ 2-14.Studierett
(1) Studierett er en rettighet knyttet til det å være tatt opp som student ved en utdanning, eller i et emne/modul. Det gir rett til å følge undervisning og eventuell praksis, og rett til å gå opp til eksamen i samsvar med gjeldende studieplan.
(2) Studieretten er knyttet til utdanningen eller emnet på det studiestedet studenten har fått opptak til.
(3) Studierettens varighet:
a. Ved opptak til en utdanning er studenten tildelt studierett lik normert studietid.
b. En student som er tatt opp til en utdanning, kan etter avtale om endring få utvidet studieretten i inntil ett år ut over normert studietid.
c. Når studieretten ved en utdanning er brukt opp etter bokstav a eller b, mister studenten automatisk alle rettigheter knyttet til det å være tatt opp som student. Studenten må søke nytt opptak for eventuelt å fullføre utdanningen.
d. En student taper studieretten dersom vedkommende ikke betaler semesteravgift innen frist, ikke oppfyller vilkår for godkjenning av arbeidskrav/studiekrav/emnevurdering innen gitt frist, ikke møter til obligatorisk undervisning, har brukt opp alle forsøkene i en eksamen, eller har hatt praksisperiode uten godkjent resultat, og dermed blir stoppet av progresjonskrav. For å kunne fortsette utdanningen må en student som har tapt studieretten, søke opptak på ordinært vis via Samordna opptak.
e. Vedtak om tap av studierett skal varsles, jf. forvaltningsloven. Ved tap av rettigheter har studenten klagerett. Bestemmelser om klage på vedtak om tap av rettigheter, er gitt i kapittel 10 i denne forskriften.
§ 2-15.Studieprogresjon
Krav til progresjon fremkommer i den enkelte studieplan.
§ 2-16.Permisjon
Jf. § 28 i lov om høyere yrkesfaglig utdanning.
(1) En student som får barn under studiene, har rett til permisjon fra studiene under svangerskapet og til omsorg for barn. I permisjonsperioden har studenten fortsatt status som student ved fagskolen og har rett til å gjenoppta utdanningen på samme nivå som før permisjonen. En gravid student har rett til utsatt eksamen hvis eksamensdatoen er i perioden mellom tre uker før fastsatt termindato og seks uker etter fødsel. En student som blir far, har rett til utsatt eksamen hvis eksamensdatoen er innenfor to uker etter fødselen.
(2) Fagskolen skal legge til rette for at studenter som er i permisjon etter første ledd, kan gjenoppta utdanningen så raskt som mulig etter endt permisjon.
(3) Retten til permisjon og til utsatt eksamen gjelder tilsvarende ved adopsjon.
(4) En student kan søke om permisjon dersom tungtveiende grunner gjør det nødvendig, for eksempel ved sykdom eller innkalling til førstegangstjeneste. Permisjon blir som hovedregel gitt for en periode på ett studieår. I ekstraordinære tilfelle kan permisjon bli gitt i ytterligere ett år.