Tor Erling Nordgaard-Tveit (37): Rask utvikling i faget og mange nye muligheter
Tor Erling Nordgaard-Tveit kommer fra en gård i Treungen, nærmere bestemt gården Nordgaard i grenda Tveit – derav etternavnet. Da han begynte på videregående, valgte han yrkesfag elektro og tok fagbrev etter endt læretid i 2008. Deretter flyttet han til Kristiansand og fikk jobb i firmaet Tratec Teknikken, hvor han fortsatt er ansatt. De første årene jobbet Tor Erling ute som montør, men rundt pandemitiden fikk han tilbud om å avlaste på kontoret, noe han takket ja til. Han hadde imidlertid et ønske: han ønsket å starte på fagskolen for å skaffe seg nødvendig faglig tyngde til de nye arbeidsoppgavene. Dette er han svært glad for i dag, ettersom avlastningsstillingen raskt ble omgjort til stilling som serviceleder i Tratec Teknikken i Kristiansand.
Det er flere år siden Tor Erling sist satt på skolebenken, og han har hatt mange “å ja, det var sånn det var!”-opplevelser. Litt repetisjon altså, men også mye nytt. Innholdet i studiet er oppdatert og spennende. “Det endrer seg raskt i disse dager, temaet energieffektivisering er et eksempel på dette.” Det å kunne ta utgangspunkt i egen praksis når ny teori presenteres, opplever Tor Erling som svært nyttig.
Som serviceleder er det ingen 7-15 jobb, så det å kombinere jobb og studier krever full innsats. “Studiet er mer krevende enn jeg trodde, men ettersom vi får en høyere grad, må det vel være slik.” Tor Erling stortrives i jobben sin, men opplever samtidig at dette studiet åpner en rekke dører.
Vegard Wold (22): Møter mange nye folk som jeg ellers ikke hadde møtt
Vegard Wold er en ung mann på 22 år som tok sitt fagbrev i januar 2023, for så å starte på fagskolen allerede i august samme år. “Jeg har alltid hatt en plan om høyere utdanning, så jeg tenkte at det ikke skadet å søke nå som jeg ennå ikke har så mange forpliktelser.” Og vipps, så var han student på deltid.
Han trives veldig godt som student på fagskolen, og erfarer at det for ham er en fordel at det ikke er så lenge siden han satt på skolebenken. “Det at jeg for kort tid siden jobbet med fellesfag som matematikk, norsk og engelsk gjør at disse emnene går lettere.”
Han jobber til daglig som serviceelektriker hos Elektromesteren, og trives svært godt med å jobbe ute. “Jeg ble anbefalt fagskolen av sjefen min som selv har utdanning herfra, mulig han angrer litt på det nå som jeg er borte en dag i uka,” sier Vegard med glimt i øyet. Studiestøtte dekker de 20% som brukes til studier hver onsdag, torsdagsundervisningen er på kveld eller nettbasert og går ikke utover arbeidstiden.
Selv om han trives godt i jobben, er målet å bli lærer på yrkesfag elektro etter noen år, eller som han sier lattermildt: “når jeg blir gammel.” Vegard er en sosial person som liker å treffe nye mennesker, så det å jobbe som lærer er nok et godt valg når den tid kommer.
Vegard fremhever både det sosiale og det faglige miljøet i klassen. Det er ikke bare skolefag som diskuteres, men her er det rom for å få innspill og diskusjon rundt faglige oppgaver man står i på jobb. Han forteller om godt samarbeid på tvers av yrkeserfaring og alder, noe som er med på å øke trivselen og læringsutbyttet.
Trygve Fløystad (25): Positivt å veksle mellom jobb og skole
Trygve Fløystad, 25 år, er fra Arendal og bor nå på Eydehavn. Han tok fagbrevet som elektriker i 2020, og arbeider i dag hos ABP Elektro. Her har han en svært variert jobb som involverer å jobbe ute, være bas, samt tegning, prisberegning og planlegging. Disse varierte arbeidsoppgavene var noe av årsaken til at han søkte fagskolen i 2023, da han kjente på et behov for mer faglig tyngde. “Vi er faktisk to fra samme firma som går i denne klassen, og arbeidsgiver legger svært godt til rette for at vi kan gjennomføre studiet i tillegg til jobben vår.”
Han merker allerede at han bruker noe av sin nye kunnskap i jobben sin, men sier at han regner med at dette bare vil øke. Dette skyldes at de emnene som kommer utover i studiet er svært relevante for de arbeidsoppgavene han har.
Det å være student har absolutt gitt mersmak; automatisering eller en bachelorgrad er noen muligheter som vurderes. Når studier kan gjennomføres på deltid, er det enklere å få det til, ikke minst når man har lån og andre forpliktelser. Og Trygve peker på en ekstra bonus ved det å være deltidsstudent: “Det oppleves som om det blir flere fredager i uka, når jeg veksler mellom jobb og skole,” sier han smilende. Han opplever også at det å bruke fire år på studiet gir en bedre ro og en jevnere arbeidsbelastning enn om han hadde tatt det på heltid over to år.
Trygve avslutter med å rose sine kollegaer i ABP Elektro; det at de er så selvstendige og sjefen så støttende gjør at kombinasjonen jobb-studie blir enklere.