«Dette er en historisk satsning på høyere yrkesfaglig utdanning som vil være svært viktig for å møte kompetansebehovet i arbeidslivet fremover» sier rektor Gunnbjørg T. Engehagen ved Fagskolen i Agder. Stortingsmeldingen Fagfolk i hele Norge – med høyere yrkesfaglig utdanning åpner for høyere yrkesfaglig utdanning på utdanningsnivå 6 og 7 i en egen søyle i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring (NKR), og endrer i praksis det norske utdanningssystemet.
I dag ligger fagskole på utdanningsnivå 5. «Ved å utvikle en parallell søyle og åpne opp for muligheter til utdanninger på nivå 6 og 7, vil man få mulighet til å løfte yrkesfaglig kompetanse opp på et bachelor- og masternivå. For flere fagskoleutdanninger er dette svært ønsket fra arbeidslivet. Dette er gode nyheter for fagskolen og Agder!» forteller Engehagen, som både representerer Fagskolen i Agder og sitter i styret i HØY (Interesseorganisasjonen for offentlige fagskoler). Hun kan fortelle at en samlet sektoren er svært tilfreds med at studenter innen høyere yrkesfaglig utdanning (HYU) nå vil få økte muligheter til høyere utdanning som bygger på erfaring og praksis, og dermed bedre tilgang til relevante og kvalifiserende utdanningsløp.
Endringene betyr i praksis at det utvikles en egen søyle for HYU, parallelt med den akademiske søylen som allerede eksisterer i høyere utdanning. Dette fører til økt likeverd mellom akademisk og yrkesfaglig høyere utdanning, noe som bidrar til å gjøre yrkesfag enda mer attraktivt. «Dette er viktig for Norge, og svarer på samtlige kompetansekartlegginger de siste årene – Norge trenger økt satsning på yrkesfag for kunne leverer varer, tjenester og kompetanse for fremtiden».
Videre trekker Engehagen frem viktigheten av at kvalifikasjonene i det norske kvalifikasjonsrammeverket for livslang læring (NKR) kan vise til det europeiske kvalifikasjonsrammeverket (EQF/ETCS), for å koble Norge tettere mot utdanningssystemene i Europa. «Dette er viktig for studenter og arbeidslivet og vil føre til økte muligheter for mobilitet på tvers av landegrenser».
Vi merker oss at gratisprisnippet i høyere yrkesfaglig utdanning avvises. HØY mener likevel at det bør innføres et lovpålagt gratisprinsipp for offentlig høyere yrkesfaglig utdanning, og at det må ses i sammenheng med en styrking av de fylkeskommunale fagskolene, så det matcher gratisprisnippet i offentlig akademisk høyere utdanning.