Velferdsteknologi for kommunehelsetjenesten

Utfordrende tider krever nye former for samarbeid – Universitetet og Fagskolen i Agder svarer med et nytt utdanningstilbud. 

bilde av velferdsteknologi, en hånd som holder en telefon med en helse app og en stetoskop - Klikk for stort bilde UiA

Våren 2024 vil ansatte i kommunehelsetjenesten øst i Agder få tilbud om et nytt etter- og videreutdanningstilbud innen velferdsteknologi. Både ansatte med 3 årig helsebachelor (sykepleiere, ergoterapeuter, vernepleiere) og helsefagarbeidere med fagbrev vil få mulighet til å bli deltidsstudenter i fellesskap. 

Agder har som målsetning å være en ledende region innen velferdsteknologi. For å nå målsettingen må kompetansen om velferdsteknologi øke blant yrkesgruppene i kommunehelsetjenesten. Fagskolen i Agder og UiA slår seg sammen og tilbyr nå en gratis utdanning.  

Velferdsteknologi refererer til bruk av ulike teknologiske løsninger for å forbedre livskvaliteten og øke selvstendigheten til personer som trenger helse- og omsorgstjenester. Målet er å støtte en mer effektiv og bærekraftig omsorg, samtidig som man tar i bruk teknologi for å møte de ulike behovene til brukere, pårørende og helsepersonell. 

Utdanningen skal gi studentene kunnskap om velferdsteknologi og hvordan velferdsteknologi kan benyttes i eget fagfelt. Studentene får innsikt i nasjonale føringer på området, hvordan man kan arbeide systematisk med innføring og bruk i tjenesten. Studentene opparbeider seg kunnskap og ferdigheter i hvordan man kan kartlegge, planlegge og realisere gevinster ved bruk av dette.  

Etter- og videreutdanning på nye måter 

«Et slikt samarbeidet er nytt for utdanningsinstitusjonene og vi er stolte av å få dette til i Agder. Ved å tilby ulike yrkesgrupper etter- og videreutdanning i fellesskap vil muligheter for samarbeid og forståelse øke. Vi tror dette vil bidra til å legge et godt grunnlag for implementering av velferdsteknologi i kommunene» sier rektor på Fagskolen i Agder, Gunnbjørg T. Engehagen.   

Utdanningen er på 10 studiepoeng, som gjennomføres som et deltidsstudium våren 2024. Utdanningen består av tre samlinger á to dager i lokalene til Tvedestrand videregående skole. Dato for samlingene er: 

  • 5. og 6. mars 
  • 9. og 10. april 
  • 14. og 15. mai. 

 

«Velferdsteknologi er et stort og sentralt kompetanseområde som blir svært viktig for helsesektoren framover. Vi er glad for at våre fagmiljøer går sammen om å tilby en videreutdanning som regionen etterspør og som styrker et viktig samarbeid mellom fagskolen og universitetet», sier Gøril Hannås, viserektor for samfunnskontakt og nyskaping ved UiA.